om skuldkänslor

Ibland är det lätt att rensa bland sina saker, ibland är de svårare. Vi står och håller i den där vasen som är så vansinnigt anskrämlig att vi bryter ihop av att se den. Men vi har ju fått den av någon vi älskar. En fin släkting, eller en god vän. Och så står vi där och undrar hur otacksam man egentligen får vara. Va? Göra sig av med något som en så vänlig människa varit omtänksam nog att ge oss? För att hon tycker om oss. Jättemycket.

Men vasen är fortfarande ful som stryk och vi skulle aldrig ha den framme. Och släktingen gick bort för flera år sedan och skulle aldrig veta om vi har den kvar eller inte. Vännen, om vi känner henne rätt, och det gör vi, tänker inte längre på vasen. Hon har annat att fokusera på. Men o, det knyter sig i magen vid tanken på att göra sig av med vasen. Skuldkänslorna invaderar kroppen och vi känner oss usla och passar på att skälla på oss själva. Så den här vasen skulle inte duga åt mig? Det är till att vara snobbig. Oj oj oj. Snacka om att inte värdera min vänliga släkting/vän/kollega/man/fru/granne… Uselt gjort. Det är inget fel på den där vasen. Skäms!

Och vi skäms. Vi skäms för att vi vill det vi vill. För att vi tycker om det vi tycker om. Och för att vi inte tycker om det vi inte tycker om. Som de där plastburkarna vi fick av en vänlig någon, fast vi mycket hellre vill ha glasburkar i vårt kök. Absolut inte plastburkar. Vill inte alls ha dem. Vill ha glas. För det är fint och mer hälsosamt.

bild av Mister GC från freedigitalphotos.net

bild av Mister GC från freedigitalphotos.net

Sedan skäms vi lite till för att vi inte värderar vår egen vilja tillräckligt mycket för att lyssna på den och värdesätta den. Skuldkänslorna har oss i ett stadigt grepp och vart vi än vrider oss finns de där.

Och allt för en stackars…sak

Jag pratade med min bästa vän som är psykolog om skuld och skuldkänslor man kan få när man rensar bland sina saker. Hon menade att vi ofta beter oss på ett sätt som gör att vi undviker obehagliga känslor, eller får behagliga känslor. När vi ska ändra vårt beteende – som exempelvis börja rensa – kan de obehagliga känslorna sätta käppar i hjulet för oss och får oss att gå tillbaka till vårt invanda beteende, fast vi egentligen behöver gå tvärtemot känslan och göra det som känns obehagligt.

Det hjälper att lägga märke till vad det är för känsla du känner. Försök sätta ord på den och låt den sedan vara. Stå ut en stund, för den kommer att klinga av. Om du gör dig av med en sak som du verkligen inte vill ha och står ut med skuldkänslorna ett litet tag så kommer de att tona ut. De kanske har bytts till lättnad efter en dag eller två.

Genom att observera dina känslor kan du identifiera vad det är för hinder som får dig att behålla saker du inte vill ha. Då får du också en bild av vem du är och vilka beteenden du har. Kunskap kring det hjälper dig att göra medvetna val kring vad du vill ha i ditt hem och du kan välja att omge dig med saker som gör dig glad och som du faktiskt använder.

På det viset är ditt hem en spegel av dig, och du är en spegel av ditt hem.
Både innan och efter att du rensat i röran.

Comments are closed.