Hjärtat kan expandera nu

havet-och-manenVad jag har rensat. Ni vet, jag har rensat i alla utrymmen som finns i mitt lilla hus. Kastat, skänkt, sålt, återvunnit. På alla sätt gjort mig av med saker jag inte behöver eller inte tycker om. Rensat tills allt som är kvar är underbart och livgivande. På riktigt.

På samma sätt har jag rensat i mina åtaganden. Sådant jag fyllt kalendern med. Rensat bort det jag inte vill eller inte tycker om att göra. Sådant som tagit mer än det gett mig. Eller sådant som gav mig något tidigare men inte längre gör det. Jag har valt noga. Det har inte varit lätt alla gånger, att säga nej, nu vill jag inte längre. Att säga tack för erbjudandet, men det är inget för mig. Att inte lockas av vackra ord som, om man lyfter på deras guldglimrande lock och kikar in, är tomma och men krävande. Det är oftast mycket lättare att säga ja, det är det som är det kniviga. Lätt att vilja bli omtyckt genom ett ja.

Och så har jag rensat i skafferiet. Vårdat min kropp. Närt det bra, templet. Mitt tempel. Mitt enda. Som bara jag kan ta hand om.

Och varför då? Vad ska allt det här rensandet vara bra för? Jo, för det har skapat ett utrymme, fysiskt och mentalt. Alla tjattrande saker och alla rusande tankar har lämnat plats för något annat. För mig. Jag känner mig själv bättre nu. Jag vet vilka tankar som är mina och vilka som är andras röster. Jag vet vad som stärker mig och vad som får mig att sjunka. Och jag kan välja. Det är inte alltid jag väljer rätt, det ska jag erkänna. Ibland går det för fort och jag hinner inte tänka eller känna efter. Den breda vägen är bra bred och rak och full av skimrande lockelser. Och det vore så lätt allt knalla iväg på den. Men priset är för högt. Jag fattar det.

Saker, tankar, åtaganden, beteenden, ljud, mat – allt kan användas för att fylla upp ditt inre så att inget annat får plats. Så att det som verkligen är du begravs under alltihop. Det fina är att när du rensat ut så är du inte tom, tvärtom. Du är så uppfylld av möjligheter och kärlek att det känns som att allt är möjligt.

När du skapar utrymme får hjärtat plats att expandera.

Comments are closed.