Behöver du mer förvaring?

Behöver du mer plats? Mer förvaringsutrymme? Större garderob? Kanske ett större förråd? Fler bokhyllor? Plats för alla saker och ännu fler saker som vandrar in i hemmet. Du är inte ensam. Det är vad många önskar sig.

Jag hörde idag om en kvinna som rensar i sitt hus inför en flytt till ett annat land. Hon är tvungen att gå igenom alla sina saker och välja ut vad hon vill spara och vad hon ska göra sig av med. Det har tagit tid att gå igenom allt, men nu har hon kommit till ett läge där hon frågar sig själv varför hon egentligen har de saker hon har. Och hon ställer frågan till andra. Får dem att tänka efter. Att gå igenom sina ägodelar och välja vilka man vill behålla är som en resa in i sig själv. Man konfronteras med den grundläggande frågan om vem man är och vem man vill vara.

För oss som inte står inför en sådan stor händelse blir det ändå en påminnelse om att rensa i röran är så mycket mer än att skapa mer förvaring, bygga största bokhyllan, lådan som rymmer mest eller vilken garderobsvariant som sväljer flest plagg. Jag är helt och hållet för smart och tilltalande förvaring, men tycker det är fel ände att börja i. För mig är det viktigaste att veta vad jag äger och varför jag äger det. Vilka signaler skickar jag till mig själv genom de föremål jag har? Visar de att jag respekterar och tycker om mig själv, eller skickar de andra budskap? Lever jag här och nu eller håller jag mig kvar i det som varit? Vem är jag idag? Är jag samma person som för fem år sedan? Varför sparar jag gamla månadsmagasin, eller inaktuellt studiematerial som jag inte kommer att läsa igen?

Kommer du verkligen att läsa alla tidningar du sparar? bild från bellamumma.com

Kommer du verkligen att läsa alla tidningar du sparar?
bild från bellamumma.com

Vad är själva anledningen till att du har de saker du har? Förmodligen finns det flera anledningar. Men är alla tillräckligt viktiga för att behålla allt? Blir du glad av alla saker? Känner du dig upplyft och stärkt av dem? Får de plats allihop? Vet du egentligen vad du har? Förmodligen upptäcker du att du inte behöver all den där förvaringen som du trodde i början. Så börja inte med att köpa mer plats för att förvara fler prylar. Gå istället igenom ditt hem och se till att de saker du har är upplyftande och används, först därefter behöver du ge dig på att ändra din förvaring. Kanske behövs den inte ändras så mycket som du först trodde?

 

Comments are closed.